top of page

Atracții Turistice în Țara Hațegului

Întreaga Țară a Hațegului este o adevărată bijuterie ce strălucește indiferent de anotimp. Vara cu soarele și umbra ei, dar și iarna, cu albul imaculat zăpezii ce-o poartă falnic pe crestele sale Retezatul.  

Deosebit de bogată în plante, păsări și animale, Țara Hațegului era acum 200 de ani, zonă preferată de vânătoare pentru nobilii vremii. Capre negre, cerbi, căprioare, lupi, urși și râși, toate își au, încă, bârlogurile și vizuinile în Retezat și în arealul Geoparcului.

Însă, poate, și mai important, este faptul că în Depresiunea Hațegului se regăsesc nu mai puțin de 75 la sută dintre speciile de fluturi de zi din România, aici existând și unele culoare, dar și „gări ale fluturilor”! Acest fapt indică o natură curată, nepoluată, sălbatică, pentru că în prezența poluanților primele care își pierd viața sunt minunatele, dar sensibilele insecte.

Vă invităm să descoperiți, în rândurile de mai jos, câteva dintre cele mai importante și frumoase locuri pe care le puteți vizita în Țara Hațegului.

manastirea-prislop-arsenie-boca.jpg

MĂNĂSTIREA PRISLOP este una dintre cele mai cunoscute mănăstiri din România, fiind un important loc de pelerinaj ortodox și rugăciune. Acest lucru se datorează și părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului, datorită minunilor pe care acesta a reușit să le realizeze, atât în timpul vieții, cât și după moartea sa.

Așezământul de la Prislop este situat în imediata apropiere a localității Silvașu de Sus, la aproximativ 30 de kilometri distanță de Pensiunea Casa Roben și circa zece kilometri de orașul Hațeg.

Accesul spre lăcașul de cult este unul ușor întrucât drumul până la destinație este amenajat și asfaltat. Biserica de aici datează din secolul al XVI-lea și a fost declarată monument istoric.

În ciuda dimensiunilor ei modeste, specialiștii o consideră unul dintre cele mai importante biserici ortodoxe din Transilvania, dar și din întreaga țară. Anual, aici, ajung zeci de mii de pelerini, atrași de liniștea și frumusețea acestui loc.

Rezervatia-de-zimbri-din-orasul-Hateg-flickr.jpg

REZERVAȚIA DE ZIMBRI DIN PĂDUREA SILVUȚ A HAȚEGULUI este printre puţinele locuri din Europa unde trăieşte zimbrul (bison bonasus).
A fost înfiinţată în toamna anului 1958, când o pereche de zimbri – Podarec şi Polonka – a fost adusă din Polonia. Acesta a fost primul loc de pe teritoriul României unde zimbrul european şi-a făcut apariţia. Cei născuţi în România au primit nume începând cu litera R.
În timp, o parte dintre zimbri născuţi la Haţeg (in total 47 de pui) au luat drumul altor locuri din România, unde s-au format mai apoi rezervații de zimbri, respectiv Vânători Neamț și Neagra Bușcani.
Rezervaţia se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni, stejari şi brazi. În prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri în toată lumea.

Distanța de la Casa Roben până la Pădurea Silvuț este de aproximativ 32 kilometri.

Castelul_Corvinilor_HD.jpg

CASTELUL CORVINILOR, numit și Castelul Huniazilor sau al Hunedoarei, este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România.

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”.

Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare”.
Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare.
Castelul se află la 45 kilometri distanță de Casa Roben.

BARAJUL GURA APELOR este un baraj artificial construit între anii 1975 şi 1986 pe valea Râului Mare, la aproximativ 40 de km de Haţeg, la intrarea în Parcul Naţional Retezat din Munţii Retezat (Carpaţii Meridionali, România). Este cel mai mare baraj de anrocamente şi miez de argilă din Europa.

Construcţia barajului a început în 1975. Dimensiunile lui sunt impresionante: 168 m înălţime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, dimensiunile întregului baraj le întrec de trei ori pe cele ale piramidei lui Keops.

Pe cursul râului Mare a fost construită o salbă de 10 hidrocentrale. Amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat are ca rol atât producerea de energie electrică, cât şi regularizarea cursului râului şi atenuarea undelor de viitură.
28 de kilometri este distanța dintre Pensiunea Casa Roben și Barajul Gura Apelor.

lacul-gura-apelor-panorama.jpg
Lacul-Bucura.jpg

Majoritatea lacurilor din Munții Retezat sunt de origine glaciară și sunt răspândite pe cele aproape 40.000 de hectare ale Parcului Național Retezat din județul Hunedoara.
LACUL BUCURA este un lac glaciar situat în Parcul Național Retezat din Munții Retezat. Este cel mai mare lac glaciar din România.
Se află în căldarea Bucura, sub Vârful Peleaga și Șaua Bucurei, fiind orientat în direcția nord - sud, la altitudinea de 2.040 m. Suprafața lacului este de 8,90 ha, având lungimea de 550 m și lățimea medie de 160 m, iar perimetrul de circa 1390 m. Lățimea maximă este de 225 m, iar volumul estimat este de circa 625.000 m³. Adâncimea maximă a apei lacului este de 15,5 m, în dreptul intrării Izvorului Pelegii în lac. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale.
Apa lacului deversează printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l pe secundă. Populația piscicolă este autohtonă, în lac nefăcându-se populări artificiale.

Distanța este de aproximativ 50 kilometri de la Casa Roben.

CETATEA DEVEI este una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judetul Hunedoara. Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.
Cu o arhitectură în spirală, caracteristică cetăților de munte, Cetatea Devei a fost construită în secolul al XIII-lea și este atestată documentar la 1269. Urmele insa de locuire pe coșul a ceea ce a fost cândva un vulcan sunt mult mai vechi. Ele datează din neolitic sau epoca bronzului, urmate de fortificații dacice, întărite de romani, după cucerirea Daciei, pentru apărarea resurselor, în condițiile în care Drumul Sării trecea chiar pe la poalele Dealului Cetății. Amplasarea ei la înălțime a făcut-o să fie considerată de oamenii de arme ai vremii aproape invincibilă. 

La Cetatea Devei se poate ajunge în aproximativ o oră de la Pensiunea Casa Roben.

1.jpg
11-1.jpg

ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108–110. Colonia Ulpia Traiana Augusta Sarmizegetusa Dacica a fost fondată prin defalcarea veteranilor. Conform unui monument epigrafic, orașul a fost fondat din porunca împăratului de către generalul guvernator Decimus Terentius Scaurianus.
Ruinele orașului antic constituie un complex arheologic aflat în localitatea Sarmizegetusa din județul Hunedoara. În apropiere este și Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa, fondat în 1924, care adăpostește obiecte recuperate în cursul cercetărilor arheologice. Până în prezent, o mare parte din suprafața orașului antic nu a fost excavată de arheologi.

Accesul de la Casa Roben la ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA se realizează cu ușurință, distanța fiind de doar 12 kilometri.

LACUL CINCIȘ este situat in partea sud-vestică a României la 15 km de Municipiul Hunedoara. Lacul este situat în centrul județului Hunedoara. Din cauza faptului ca județul Hunedoara nu are ieșire la mare, lacul Cinciș mai este denumit în glumă și Marea hunedorenilor.
Malurile lacului sunt alcătuite din mai multe habitate, 48% sunt considerate a fi în stare naturală, iar restul de 52% este nisip. Principalele specii de pești sunt crapulștiucaamurulșalăulcarasul.
Sezonul turistic de vârf, se întinde de la începutul lunii iunie până la sfârșitul lui august.Temperatura medie a apei este de 18 °C. făcând posibil înotul. Principalele atracții turistice sunt reprezentate de pescuit, sporturi nautice, vizitarea obiectivelor turistice din zonă. Țărmul nordic al lacului este alcătuit din plaje, în timp ce țărmul sudic este alcătuit din dealuri și păduri.
55 kilometri este distanța dintre Casa Roben și Lacul Cinciș.

175.Lacul_Cinci_1.jpg
CastelulKendeffy_(13).JPG

CASTELUL KENDEFFY se află în localitatea Sântămăria Orlea din județul Hunedoara. A fost construit de către familia Kendeffy în 1782, o familie de nobili foarte bogați la acea vreme, care aveau nevoie de o reședință în Țara Hațegului. Edificiul a fost naționalizat în 1946 de către comuniști, iar din anul 1982 castelul a fost preluat de către administrația județeană Hunedoara și transformat în hotel.
Castelul Kendeffy se află aproape de centrul localităţii, se înalţă deasupra drumului care leagă satele Râu de Mori şi Sântămăria-Orlea. Clădirea are un plan aproape dreptunghiular şi este compusă din trei unităţi, şi atrage atenţia asupra sa mai ales datorită turnului său monumental.

Se poate ajunge în aproximativ 20 de minute de la Pensiunea Casa Roben.

PEȘTERA BOLII este o străpungere naturală accesibilă pe toata lungimea ei, una din puținele peșteri de acest fel din țară.
Peștera este situată în partea de nord orașului Petroșani, la 6km de acesta, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul unde se întâlnesc Munții Retezatului cu cei ai Sebeșului.
Peștera începe acolo unde Pârâul Jupâneasa se pierde în pachetul de calcarele jurasice printr-un portal spectaculos de 20 m la baza și 10 m înălțime. Galeria principală a peșterii este în general de mari dimensiuni, pe alocuri lărgindu-se în adevărate săli spațioase. Formațiunile de scurgere apar în locurile înalte și pe tavanul galeriei. Pe o lungime de 466 m galeria coboară doar -3 m. La ieșire din peștera pârâul poartă numele de Galbina.
Peștera Bolii se află la aproximativ 55 kilometri distanță de Casa Roben.

Pestera-Bolii-din-Petrosani-24.jpg
dino-transylvania-retezat-hunedoara-1200x500.webp

DINOSAUR WORLD TRANSYLVANIA este un Parc unic și original situat la poalele munților Retezat, pe Valea Dinozaurilor, în Țara Hațegului, unde au fost descoperite primele fosile de dinozauri din România. Parcul oferă distracție, aventură și relaxare în aer liber, potrivit pentru copii, adulți și bunici.
Oricine va ajunge aici nu va avea timp să se plictisească. Dinosaur World Transylvania, este un loc complex, unde poți „asculta” liniștea, îți poți testa adrenalina sau te poți distra alături de prieteni ori familie. Aici, poți chiar să te întorci în timp, în copilărie, și să te scalzi într-unul din bazinele naturale amenajate direct în râu, pentru ca mai apoi să te relaxezi într-un hamac și să asculți ropotul apei din cascada aflată în apropiere.
Pe nu mai puțin de 100 de hectare se va întinde impresionantul parc tematic. Aici, vizitatorii vor putea să parcurgă cel mai lung traseu de tiroliană din țară, să admire bizonii americani, cerbii lopătari, măgarii și oile, și chiar să se implice în activitățile de la fermă.

Distanța de la Casa Roben la Dinosaur World Transylvania este de doar 12 kilometri.

CETATEA COLȚ a fost ridicată pe un colț de stâncă, la intrarea în defileul Râușorului, în jurul unui turn pătrat, căruia i-au fost adăugate un zid de incintă, fortificat cu alte turnuri.
O excursie până la cetatea descrisă de Jules Verne în romanul său, “Castelul din Carpați” pe un traseu de neuitat, de 20-30 de minute, oferă o privelişte splendidă! Tocmai de aceea, odată ajuns pe culme, îți dorești să poți rămâne aici, pentru a admira peisajul, cât mai mult timp posibil! Ridicată în secolul XIV de familia cnezială Cândea, fortăreața Colț, din Suseni (comuna Râu de Mori) este una dintre principalele atracţii ale zonei. Pe de altă parte, turiștii care nu au chef de un asemenea efort, se mulţumesc să admire cetatea din curtea mănăstirii Colţ, aflată pe cealaltă parte a șoselei, la o aruncătură de băț.
La Cetatea Colț se ajunge foarte ușor, aceasta fiind situată la doar un kilometru distanță de Pensiunea Casa Roben.

Cetatea-Colt-drona-02.jpg
Fundatura MB 1.jpg

FUNDĂTURA PONORULUI sau „Palma lui Dumnezeu”, așa cum mai este cunoscută această zonă, este locul unde timpul parcă a încremenit. Fundătura Ponorului se află în Parcul National Gradistea Muncelului-CioclovinaEste o arie protejată de interes național, care se află în grupa muntoasă a Munților Șureanu-Parâng-Lotrului, aparținând lanțului muntos al Carpaților Meridionali, în partea sudică a județului Hunedoara, pe teritoriile administrative ale comunelor Baru, Boșorod, Bănița, Orăștioara de Sus și Pui, la o altitudine de 900 de metri.

Localnicii nu au o viață prea ușoară, însă ca turist, locul acesta te fascinează, deoarece timpul pare că stă în loc, iar grabă și agitația secolului al XXI-lea nu au străbătut încă aceste văi.
Frumusețea locului îți taie respirația, indiferent de anotimpul în care ajungi aici. În orice parte întorci privirea, peisajul este altul și, de fiecare dată, te cucerește. Indiferent de perioada anului, „Palma lui Dumnezeu” își primește cu cu brațele deschise turiștii, cărora le oferă câte puțin din toate minunățiile naturii.
Distanța până la acest minunat obiectiv turistic este de aproximativ 43 kilometri.

I GIARDINI di ZOE Un loc cu o energie aparte, o grădină aristocrată unică în România, a reușit să creeze un om de afaceri italian, la doar câțiva kilometri de municipiul Deva, în satul Banpotoc, grădinile I Giardini di Zoe. Sute de arbori și arbuști ornamentali, așezați cu mare grijă fiecare la locul lui, fântâni arteziene, pe care poposesc păsările cerului, iar mai apoi îi încântă pe vizitatori cu trilurile lor, alei care te poartă spre Rai, culori care se îmbină într-un mod rafinat, toate acestea te determină să crezi că ai ajuns într-un basm. Aici, poți avea parte de o plimbare în tihnă și te poți odihni la umbră pentru a da ocazia ochilor să îți încânte pe deplin sufletul. Grădina aristocrată inspiră eleganţă şi este de un bun gust desăvârşit. Vara, I Giardini di Zoe se transformă într-o oază de liniște și răcoare, iar toamna te îmbată cu pastelurile ei. Această grădină a fost creată de italianul Giovanni Salvatelli, precum un joc de puzzle, din aproape în aproape, fără ca acesta să aibă studii în domeniu ori sprijinul unor arhitecți peisagiști. Singurul și cel mai de nădejde ajutor al său a fost imaginația, dar și dragostea nemărginită pentru prima sa nepoată, Zoe.

Distanța până la acest minunat obiectiv turistic este de aproximativ 58 kilometri.

IMG-20210706-WA0041.jpg
cascadalolaia.jpg

CASCADA LOLAIA este una dintre cele mai frumoase din județul Hunedoara, fiind situată în partea nordică a munților Retezat. Cascada este situată la o altitudine de 1.050 de metri, în partea de Nord a Parcului Național Retezat, în Valea Nucșoara.
Această vale a colectat apele pârâurilor Pietrele, Stânișoara, Galeșu și Valea Rea. Din fericire, accesul la această minunată atracție naturală se poate face foarte ușor, din Cârnic, fiindcă accesul auto este permis aici pe tot parcursul anului.

Anual, pe lângă cascada Lolaia trec aproximativ 90 la sută dintre turiștii care aleg să viziteze parcul. Pentru a putea admira frumoasa cascadă, nu trebuie decât să te abați preț de câteva câteva minute de la traseu, ea fiind situată pe partea stângă a drumului.
Este imposibil să o ratezi, căci murmurul apei te va ghida exact la această cascadă. Înălțimea cascadei fiind de aproximativ 13-15 metri, sunetul produs de aceasta la contactul cu imensele pietre, este exact ceea ce își poate dori un turist avid după frumusețea și sunetul naturii.
Distanța de la Pensiunea Casa Roben până la Cascada Lolaia este de aproximativ 35 kilometri.

bottom of page